Een perfecte woning kan niet
zonder perfecte akoestiek
Skip links

De akoestiek verbeteren op optimale wijze

Akoestiek verbeteren, hoezo?

Akoestiek en gehoor zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Akoestiek is immers de wetenschap op het gebied van gedrag van geluid en geluidsignalen. Deze worden door ons gehoor opgevangen om door de hersenen omgezet te worden in begrijpbare signalen. Ons gehoor kunnen we dan ook zien als een vertaalcomputer van geluidsenergie naar menselijke taal. Zolang een vertaalcomputer goed functioneert, zal de communicatie goed verlopen.

Maar wat als er bepaalde letters van de vertaalcomputer niet of niet goed meer werken? Als we bijvoorbeeld de letter N nemen en deze weglaten in onze communicatie. Gemiddeld gebruiken wij de letter “n” in ca. 10% van onze communicatie. Wij zouden bijvoorbeeld geen opsomming kunnen maken met het woord “en”, zouden wij niet meer van 1 tot 10 kunnen tellen en veel woorden en zinnen zijn niet of nauwelijks te begrijpen. Als je het thuis probeert kan het best grappig zijn, maar voor mensen met gehoorproblematiek is dit de harde realiteit en bijzonder ingrijpend.

Taal en communicatie zijn essentiële onderdelen van ons leven. Gehoorproblemen kunnen ingrijpend zijn en een leven totaal veranderen. Soms kan men werk niet meer uitvoeren, is de beleving van muziek niet meer dezelfde, is het communiceren met mensen moeilijk. Depressie, stress, (deels) arbeidsongeschiktheid, sociaal isolement zijn alle gevolgen die kunnen ontstaan bij gehoorproblematiek

Niemand wil dat galm en echo voor een onrustige omgeving zorgen met een frustrerende spraakverstaanbaarheid. De akoestiek verbeteren heeft vooral betrekking op ruimtes waar meerdere mensen samenkomen de zogenoemde leefruimtes. De geluidskwaliteit en -beleving dienen aan te sluiten op de functie van de ruimte. Daarnaast speelt een akoestiek probleem binnen de moderne, particuliere woningbouw een steeds grotere rol. Met bijvoorbeeld een akoestisch plafond voorkom je dat het geluid onnodig vaak weerkaatst en voor een akoestiek probleem zorgt. 

Een hoger rendement en meer comfort zonder een akoestiek probleem

Een belangrijk neveneffect van de akoestiek verbeteren heeft direct met de gezondheid te maken. In kantoorruimten met veel nagalm is het moeilijk concentreren en zal het medewerkers daarom meer energie kosten om optimaal te presteren, ook als u thuis werkt is het belangrijk hiermee rekening te houden. Geluidshinder wordt een stressfactor en leidt tot irritaties. Een akoestiek probleem is geboren. Een prettigere werkomgeving met een hoog geluidscomfort zorgt voor een beter rendement.

Er zijn veel soorten oplossingen mogelijk en de gewenste akoestische situatie verschilt per geval. In veel situaties zal een hoogwaardig akoestisch plafond over de gehele ruimte een aanzienlijk verbetering realiseren in het akoestisch klimaat. Eventueel zou in een situatie waar dit wenselijk is, er naast het akoestisch plafond ook nog op specifieke plekken een akoestisch wandpaneel geplaatst kunnen worden.

Vaak worden wandpanelen aan een ruimte toegevoegd op specifieke plekken, zoals de wand achter het bankstel, de wand dichtbij de eettafel of andere ruimtes in huis waar men veel verblijft of waar een extra reductie gewenst is. Welke maatregelen er passend zijn, is sterk afhankelijk van de ruimte en de situatie.

Het Naadloos Akoestisch Bouwlab is een akoestisch kenniscentrum en het kan voor u een bijdrage leveren in de situatie, door een passende oplossing voor u te vinden om de akoestiek in uw leef of werkomgeving aan te pakken. Om onafhankelijk te zijn, verkoopt het kenniscentrum geen producten of diensten. Wij bieden u enkel een kosteloos onafhankelijk advies, helpen u bij het zoeken naar de juiste oplossing en brengen u in contact met de juiste partijen/fabrikanten naar aanleiding van uw keuze. In ons kenniscentrum kunt u vele mogelijkheden bekijken van naadloze akoestische plafonds, maar ook diverse andere oplossingen.

Over ons

Akoestisch Ontwerper

Waarom moet u uw akoestiek verbeteren?

  • Niemand wil dat galm en echo voor een onrustige omgeving zorgen. 
  • Geluidshinder wordt een stressfactor en leidt tot irritaties. 
  • Voorkom een akoestiek probleem.
  • Pennings Akoestisch Ontwerper is specialist in het akoestisch plafond.
Neem contact met ons op

Het belang van een
aangename akoestiek

U kiest voor aangenaam en luxe wonen. Om dat te realiseren is een Akoestisch Ontwerper inschakelen voor uw villa onmisbaar. Onze onzichtbare systemen voorkomen galm en echo. Dat creëert rust, wat belangrijk is voor een optimaal thuisgevoel. Deze website maakt duidelijk wat het belang van aangename akoestiek is en wat die voor uw woning kan betekenen. Een uitgekiend akoestisch ontwerp zorgt voor een aangename akoestiek. Elk gesprek is verstaanbaar, u geniet optimaal van muziek. Een aangenaam akoestisch plafond geeft rust en is een vereiste om van uw woning te kunnen genieten. Beluister hieronder het verschil van akoestiek. 

Beluister het verschil van akoestiek
Minimalistische woning akoestisch plafond